De leerlingenraad heeft als doel om:
- de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten binnen de zaken die spelen op school.
- de verantwoordelijkheid voor schoolse zaken te bevorderen
- de leerlingen laten ondervinden wat realistisch en haalbaar is
- de leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met democratische beginselen
- bevorderen van actief burgerschap
Hoe is de organisatie van de leerlingenraad?
Uit de groepen 4 t/m 8 worden twee vertegenwoordigers gekozen; ieder jaar aan het begin van het schooljaar worden er verkiezingen gehouden. Voor de verkiezingen leggen de leerkrachten de groepen uit wat een leerlingenraad is, wat er van leden verwacht wordt en hoe de verkiezingen verlopen.
Vervolgens kunnen leerlingen aangeven zich verkiesbaar te willen stellen voor de leerlingenraad. Alle leerlingen die willen mogen zich verkiesbaar stellen. Elk schooljaar zijn er dus weer nieuwe kansen. Het stemmen vindt anoniem plaats. Bij een gelijke stand volgt er een tweede ronde.
De leden kiezen in de eerste vergadering een voorzitter en notulant. Vaak zijn dit leerlingen uit de bovenbouw. De leerlingenraad komt 5 keer per jaar bij elkaar onder schooltijd. Mocht het nodig zijn, kan er een extra vergadering ingepland worden.
Bij elke vergadering is een leerkracht als begeleider aanwezig. De leden van de leerlingenraad lichten de besluiten van de leerlingenraad toe in hun eigen klas aan de hand van het verslagje wat ze zelf maken tijdens de vergadering. Naderhand ontvangen de leden en de groepsleerkrachten de notulen. De leerlingen blijven een heel schooljaar in de leerlingenraad.
Waarover kan een leerlingenraad vergaderen?
- Elke klas heeft een brievenbus waar alle leerlingen ideeën en vragen in kunnen doen voor de volgende vergadering. De leerlingenraad neemt deze ideeën mee en deze worden besproken tijdens de vergadering.
- Leden van de leerlingenraad komen zelf met ideeën.
- Het team kan bespreekpunten inbrengen.
Voorbeelden:
- Hoe wordt het buiten spelen op het schoolplein leuker?
- Kunnen we leukere boeken krijgen in de klassen?
- Voor welk goed doel kunnen we een sponsoractiviteit doen?